dimecres, 2 d’octubre del 2024

Via Bages a Malanyeu, on el calcari esdevé foradat ! 16-09-2023.

Majestuosa muralla, la nostra via és just abans d'arribar a les Taules de la Llei i a l'esquerra d'un contrafort per on va la via Deila.

Malanyeu mai decep !  amb el Toni decidim anar a conèixer la via Bages, que ja havíem observat quan fèiem la via Dèila, molt propera.  Oberta per en Joan Baraldés i Francesc Panyella el Maig del 2022 és una via completament equipada amb dues parts ben diferenciades: les dues primeres tirades de caire esportiu amb un grau de 6b, obligat 6a/A0 i una segona part on ja sortim de la placa consta de dues tirades prou ben trobades que guanyen ressalts i plaques fins a sortir per dalt.

Aproximació:   

Anem fins a Berga per l'eix del llobregat, passada la central tèrmica de Cercs  i poc després d'un túnel trobem el trencall a la dreta cap a Malanyeu;  carretera estreta i que podem trobar amb neu o gel, cura.   Al final de la carretera som al poble, mirem d'aparcar al costat de les escoles vigilant de no molestar els veïns.

Una pista encimentada voreja l'esglèsia, o si volem, travessem pel mig de les cases, anem baixant deixem a l'esquerra la masia de Cal Frare, a mitja recta cap a La Casanova agafem un camí a l'esquerra, primer planeja per baixar a travessar un torrent i pujar cap a la masia de cal Sastre;  no anem cap a Cal Vinyeta sinó que baixem una mica per ara travessar el Torrent de Malanyeu.   Com que anem al marge dret de la paret, no ens enfilarem gaire i anirem seguint el corriol per sota les parets i quan estiguem aprop de Les evidents Taules de la Llei acabem de pujar a buscar la paret;  el peu de via és evident : un contrafort d'aspecte trencat i inestable, ja hi som, la via comença a l'esquerra del contrafort, parabolts visibles.


Des de la primera reunió el company.
Escalada tècnica, en aquest tram central molt mantinguda. A sota fent el flanqueig per entrar a la reunió.

Primer llarg :     Comença a la placa entre aquesta i el contrafort per on va la via Dèila, anirem seguint els bolts, primer en diagonal ascendent a la dreta per després adreçar-se fortament, trobant aquí el tram més dur on ens pot caldre fer algun A-0 si cal.  L'entrada a la reunió és en un bonic flanqueig horitzontal.
Inici de la monolítica placa del segon llarg



Segon llarg:     Podem aprofitar les dues primeres xapes de la Dèila o fer com vam fer nosaltres i desfer el flanqueig d'entrada  a reunió per a la vertical continuar amunt.  Passos molt tècnics que acaben esdevenint prou durs, mes o menys a mitja placa, per obligar a trèure els estreps, amb alguna sortida en lliure i A-0 arribem a la reunió.
Ens caldrà fer servir els estreps a partir de mitja placa amb sortides en lliure.
Malanyeu enamora....
Entrant a la tercera reunió.

Tercer llarg:     De la segona reunió fem un canvi de reunió caminant per una canal terrosa arribant a la segona reunió accesòria.   Comença per un tram delicat de roca que cal controlar per enllaçar un parell de plaques ben maques.
Inici del quart llarg, més relaxat.

Quart Llarg:      comença per terreny dolç fins a un ressalt on cal estudiar com superar-lo per entrar a un diedre.   Fem reunió en un arbre.
Ressenya dels amics Manel i Ita del seu blog homònim.

Descens:      Si només fem les dues primeres tirades podem baixar rapelant, si optem per continuar la via fins la carena aleshores la seguirem direcció est fins a trobar un prat de la masia La Solaneta, aquí trobem una pista que no seguirem ja que és més llarga, buscarem els senyals blancs i grocs del PR que ens deixaran altre cop a la mateixa pista però a les envistes de la Masia de Cal Llomà de la que seguint baixant arribem a Malanyeu.


Material:      Disset cintes exprés i l'estrep 1 o 2 depenent de la vostra traça....
via per gaudir apretant en aquest paradís del calcari, recomanable i combinable amb les seves veïnes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada