dijous, 7 de juliol del 2022

Nil Marín i Patxaran LItrako a Coll Roig, calcari per gaudir ! 12 de maig 2022.

Des de Coll Roig, les parets, a primer terme el sector on anem avui.

               El Calcari de Coll Roig crea addicció!  ara f'eia temps que no hi anava ja que gairebé hem fet totes les línies obertes, les que podem fer, clar...encara no hi fa massa calor amb el que am el Josep anem a fer un parell de vies que ens agraden molt, la NIl Marín i La Patxaran Litrako,  el company no ha fet aquesta última amb el que decidim començar per la Nil Narím, fent les dues priemres tirades, aleshores rapelar i fer la Patxaran fins dalt.


Aproximació:
                     Hem d'anar a Campdevànol on seguim la Gi-401 direcció Gombrèn; d'aqui per la Gi-402 direcció Coll de Merolla; sortint d'un revolt tancat trobem un trencall a la dreta, direcció Castellar de N´Hug- Montgrony .   Uns kilòmetres mes endavant torna a girar sobtadament a la dreta, ara sí, direcció Montgrony.
 Ja a les envistes de la cinglera de Montgrony, agafarem la pista a l'esquerra que puja al refugi forestal de les Planelles; aquí s'acaba la carretera encimentada per continuar per pista fins a Coll Roig. ( millor amb cotxe alt).  
Travessem el prat deixant a l'esquena els rètols del coll per seguir un corriolet que planeja cap a les parets, trobem un vailet, filferro per controlar les vaques, que no travessem sinó que continuem amunt fins abans de tocar la paret, anar a la dreta;  les priemres vies que trobarem son la Malalts de Roca i la Dersu Uzala;   si continuem pujant trobem el grup de quatre vies escollides, d'esquerra a dreta:  Només hi ha que funcionaris i jubilats, Nil Marín, Patxaran Litrako i mes a la dreta la via del Jomi d'una sola tirada.


Recuperant la primera tirada de la Nil Marín


Com ens té acostumats el principal aperturista de la zona, Santi Sanz, l'equipament és de luxe.  La primera tirada és plaquera amb alguns ressalts i es pot fer d'una tirada de 50 metres o fer reunió intermitja que és que fem nosaltes, aleshores el company segueix per un espectacular i tècnic diedre que s'ha de saber llegir...,
Segona tirada per un diedre molt ben trobat.


Ja a la reunió, fem un ràpel amb cordes de seixanta fins a peu de via, retrobem el material i ara sí agafem la motxilla ja que acabarem per dalt.
La primera tirada ara sí la farem llarga, empalmant primera i segona que és curta.
Cal anar dosificant forçes ja que és una placa implacable que et va castigant, abans d'entrara  reunió un pas curiós.
Primera tirada de la Patxaran Litrako, enllaçarem les dues primeres.


La nostra primera reunió, en realitat la segona.

Caminem uns metres a buscar la paret de la dreta, la primera línia és la Nil Marín que ja havia fet amb l'amic Joan Asín el juliol de 2017. La nostra és una mica més a la dreta en un bosquet penjat, hi ha un tronc que estabilitza el terra, ja a les "últimes"....
Comença amb un flanqueig de forats per entrar en un diedre vertical que se'ns acabarà sortint-ne per la dreta amb uns pasos divertits.
Segona tirada ( 3era) molt bona !

Començant la quarta tirada, la mes potent !
La quarta tirada és la més potent de la via, comença amable, es deixa fer, però el mur es redreça i compacta, la única sortida una fissura vertical on caldrà equipar alguns pas d'artifo per a poder assolir les xapes, el grau se'ns escapa...
Superada la fissura afluixa, però arribes amb els braços tan cansats que sembla més potent del que és realment.
Reunió prou còmoda de la que sortirem caminant a buscar la darrera tirada, un seguit de ressalts divertits de negociar.
Anant a buscar la fissura vertical que haurem de superar en artificial....


Acabant la treballosa quarta tirada tirada

Espectacular i divertida cinquena tirada.

Vies de caire esportiu però amb "pebre" si no feu 6c/7a aleshores millor que porteu estreps i alguna peça petita/mitjana per a la quarta tirada.
També hi ha la possibilitat d'acabar de pujar per la Nil Marín no tan obligada i molt interessant també.
Baixarem de l'agulla on hem arribat cap a la dreta a buscar un coll d'on un curt ràpel ens deixa al corriol de baixada d'aquestes vies tot passant per el sector K/Tardor calenta abans d'arribar al Coll.
Ara a l'estiu no és recomanable ja que hi toca el sol tot el matí, però si és ennuvlat o bufa airet encara podreu escalar.


Ressenyes del Manei i Ita i d'en Miquel Sabadell


 

2 comentaris:

  1. Molt bona selecció, la Panxaran Litrako té un 4art llarg que apreta de valent. Enhorabona!!

    ResponElimina
  2. Gràcies Manel i Ita, Coll Roig té un calcari impresionant, totes les vies tenen el seu que.

    ResponElimina