dijous, 23 de maig del 2024

Conglomerat per gaudir a Sant Joan, via Sala-Baqués a l'Agulla de la Font de Jacob i via Benson a la cara Norest de la Magdalena inferior.

El perfil esquerra de l'Agulla de la Font de Jacob, el nostre primer objectiu.


Montserrat no ens l'acabarem mai !  avui triem la zona de Sant Joan- Magdalenes per a fruir del seu conglomerat  Volíem fer la integral Nietsche, però a la Gorra Marinera, la via Dústin, tenim la boira enganxada i decidim canviar l'objectiu i anem a la propera agulla de la Font de Jacob a fer l'estètic caire de la via Sala-Baqués.


APROXIMACIÓ 

                            Del Monestir de Montserrat hem d'anar a Sant Joan, ho podem fer caminant o be amb el funicular de Sant Joan.  Caminant ho podem fer per Sant Miquel, camí més amable, amb menys escales, o bé per les escales dels pobres i pas dels Francesos.  De l'estació superior del funicular cal anara l'oest, direcció ermita de Sant Joan;  anem per una pista de terra solta, sobrepassem la Gorra Marinera i abans de la forta pujada fins a l'ermita nova de Sant Joan ens enfilem per unes escales fins a peu de paret, a la dreta, evident.

Des del camí de l'estació superior del funicular de Sant Joan ja veïem la via i l'ermita de Sant Joan.


La primera tirada és una grimpada de tercer. Foto Josep Sanz.

Primer llarg:

En un replà de les escales des del que ja es veu la paret, en sortim cap a la dreta i comencem la grimpada fins a la primera reunió, potser trobem al 1/3 final un parabolt, jo no el vaig saber veure.  La reunió es munta en una còmoda feixa just on la paret es redreça.   També podem accedir a aquesta reunió caminant per les escales.
Des de l'inici del segonllarg, la primera tirada i les escales entre La Roca de Cristhian Dios i La Font de Jacob. Foto Josep Sanz

Potent inici del segon llarg, no obligat.


Segon llarg

Només sortir tenim un pas potent per superar una petita balma, ben assegurat però el que no el fa massa obligat.  Tanmateix  en lliure és un bon pas de 6a de bloc amb les preses cada cop més relliscoses.   Una vegada abastem el segon bolt la progressió és mes agradable i anirem progressant sempre tenint a la vista la propera assegurança, no pas propera, ens movem en un terreny ben vertical de Vè grau.
La segona reunió és en un altre llavi, aquest més petit i incòmode que l'anterior reunió.
Superat el llavi inicial els bons cantells fan gaudir la vertical.

El tercer llarg manté la verticalitat a l'inici per afluixar entrant a la reunió. Fotos Carles Olivella i Viguer.


Tercer llarg:

                      es manté la progressió amb molt bona roca i bons cantells, d'entrada ben vertical per fer un canvi radical abans d'entrar a la reunió a la que arribarem per un tram de tercer.
Al canvi de pendent del tercer llarg.

Quart llarg:

                    Sortim recta amunt de la tercera reunió per terreny amable de bones preses que assegurarem o no segons cada un, llarg desequipat de tercer grau.
Arribem al cim on fem reunió.

Descens:

                 Caminarem pel carener a buscar un arbust on hi ha una baga amb mailló del que farem un ràpel d'uns 15 metres fins a terra.  
Quart llarg de tràmit per assolir el cim.


VIA BENSON

Del ràpel anem caminant direcció est a buscar les escales de Jacob, molt curt.
La via comença als primers graons de les escales, al tercer per ser més exacte, entre les vies Augusta de plaquetes verdes, més avall i la Llibertat positiva a l'acabament just de les escales, doble burí a l'inici i plaquetes grogues..
Després d'un curt ràpel anem al nostre proper objectiu, la via Benson. Foto Josep Sanz.

Des dels darrers graons de les escales de Jacob comença el primer llarg. Foto Josep Maria Mallofré.

Primer llarg:
                  
                      comença amb roca llimada típica de cara nord, progressar amb cura els primers metres, primera assegurança força amunt, aleshores continua menys mantinguda i va a buscar el llavi dret de la gran balma que tenim al damunt.   Superar aquest ressalt és el més difícil de la tirada, sobretot els següents metres després del llavi, després ja arribem a la reunió més còmodament.

A la segona tirada que enllacem amb la següent. Foto Jordi Ceballos.


Segon i Tercer llargs:

                                      sortim de la reunió recta amunt, aquí la paret s'ajeu i perd verticalitat, també perd les assegurances que es fan molt escadusseres, podreu llaçar merlets, força bons i abundants.  aquest segon llarg és curt, però no en trobo la reunió i continuo fins el cim tot creuant-me amb assegurances de diferents vies, aquí dalt la paret s'estreny i tot s'ajunta.  Munto reunió sota el cim en una de les diferents instal.laciuons que hi trobareu. 
Arribant a la reunió cimera enbolcallats per la boira, màgia Montserratina !


Descens

                De la reunió anem al cim caminant i al vessant sud-oest trobem la instal.lació de ràpel , uns 35 metres fins al replà de l'antiga ermita de Sant Joan, per on puja la via normal.
Quan s'aixeca la boira gaudim de les agulles de Sant Benet.


Material

En ambdues vies passarem amb 6 cintes i bagues per merlets, 
Ressenya del blog dels amics Manel i Ita.

Ressenya original de la via Benson i la dels companys Manel i Ita.


 

6 comentaris:

  1. Enhorabona!! Molt bona combinació de vies per gaudir del conglomerat d'aquesta zona.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Manel i Ita. Volíem començar amb la Dustin de la Gorra Marinera, però estava el dia amb boira i vent i ho vam deixar per un altre dia.

      Elimina
  2. Bon conglomerat i bon colla!!

    ResponElimina
  3. De tant en tant ja va bé gaudir d'un dia relaxat....

    ResponElimina
    Respostes
    1. Relaxat i plaent Joan, tot i que l'equipament alegre et fa escalar ben atent.

      Elimina