dilluns, 10 de juny del 2024

Via Montsiciana a la Paret de la Xurulla. Àger. octubre 2023.

Panoràmica de la Paret de la Xurulla, la via va a l'esquerra del bosquet que talla la paret.


             A les parets d'Àger hi hem anat prou, la roca hi és molt bona i la llargada de les vies agradable...sempre al fer el descens passàvem a prop d'una bona colla de línies però mai ens hi vam aturar per a fer-les;   avui hi anem com a primer objectiu i triem la via Montsiciana a la Paret de la Xurulla o de Colobó, via oberta per  Marcos Díaz i Olga Serna l'any 2007 .

APROXIMACIÓ

Hem d'arribar-nos a Àger, municipi de la Noguera, agafem la pista asfaltada que puja al Parc Astronòmic del Montsec, la seguirem fins al capdamunt, quan fa estona que anem planejant direcció  nord-est trobem a la dreta una pista de terra que baixa al refugi de Colobor, l'agafem i la seguim deixant a la dreta el ramal que porta al refugi.   Aparcarem sota l'evident canal de Colobor en algun dels eixamplaments de la pista havent deixat enrrera les vies dels pany central de la paret.
Agafem el corriol que solem fer al baixar remuntant-lo fins a les parets, aleshores quan aquest fa un tomb a l'esquerra nosaltres anirem a la dreta a buscar la base de la paret, sota unes alzines trobem el peu de via amb una M picada que ens ho confirma així com veurem força amunt alguna xapa.
Primer llarg, grau amable i assegurances on cal. Foto Josep Sanz.

Primera reunió.


Primer llarg          Guanyem el primer ressalt sota la brancada de les alzines per entrar a la placa que és d'entrada ajaguda i senzilla;  s'anirà redreçant tot superant ressalts, on hi trobarem alguna assegurança que protegeix el pas.   Al capdamunt farem un flanqueig a la dreta per entrar a la primera reunió ben còmoda.
Des de la primera reunió el company a peu de via i a baix apunt d'entrar.


Començant el segon llarg.


Segon llarg      Surt de la reunió per la dreta anant a buscar un diedre vertical que haurem de protegir, pas de 6a prou potent !  Una vegada superat anirem en tendència a la dreta per una placa que ens porta a un flanqueig aeri i espectacular quedant amagat de l'asegurador;  s'entra a la reunió per un tram recta amunt superat el flanqueig.
Assegurant el pas de 6a i ja superat.




Tercer llarg     De la segona reunió un pel incòmoda, haurem de fer un aeri flanqueig horitzontal, bons agafadors, per enfilar recta amunt a buscar el primer bolt, força amunt.....pas potent i espectacular, molt ben trobat.    Una vegada superat aquest primer tram l'escalada esdevé mes de placa i tranquil.la fins la reunió altre cop ben còmoda.
Arribant a la tercera reunió.

Espectacular començament del quart llarg enfilant-nos sobre la llastra.



Quart llarg      Som al davant d'una compacta placa calcària que té, a la dreta una llastra desenganxada, cap a ella haurem d'anar tot fent un flanqueig i enfilar amunt en bavaresa fins la punta, d'allà abandonem la seguretat dels tallants cantells per entrar a una magnífica placa d'adherència amb forats salvadors i regletes de dits on posarem a prova la goma cuita.   En cap moment et sents venut....quan ho sembla sempre surt el forat adient o la regleta salvadora, tirada sublim !  La gaudim.
Deixem enrrera la llastra per entrar en terreny d'adherència !


Ben contents al cimal i és que la via s'ho mereix !


Descens  Una vegada al cim de la carena ja podem plegar material i fer camí en direcció sud-est, primer tocarà pujar per després baixar a buscar la canal per on pujàvem i que és el descens habitual de les parets d'Àger.
Anant a buscar la canal de descens veïem aquest 600....quantes històries ens podria explicar !

Ressenya del Blog "Kutrescaladors". Gràcies Llorenç i Antxi.

Material     Amb una dotzena de cintes exprés passarem i com a via semiequipada que és un joc de Tòtems/Camalots fins el tres i  bagues savineres.

Aquesta paret de la Xurulla també és coneguda com a paret dels Sostres i gaudeix de molts altres itineraris per acompletar la jornada si és que com nosaltres ha estat el motiu de la visita, com la Supergosa, l'Estrella, la San Miguel, la Petit Mon etc.

Escalada atlètica i bastant potent en vies semiequipades la majoria, roca de la bona, animeu-vos !
 

4 comentaris: