dimecres, 19 de juny del 2024

La Talaia de Les Espases i la Veïna del Ciri a Sant Salvador de Les Espases. Via Secció de Geografía i Ciències Naturals del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà i via Normal a La Veïna del Ciri de Sant Salvador.

Tot remuntant el torrent de l'Afrau, les espectaculars Espases de Sant Salvador.



De tota la vida que havia sentit parlar de Sant Salvador de Les Espases i Sant Pere Sacama, fins i tot hi havia fet excursions amb la colla de Muntanya de la UES ja fa molts anys, però mai hi havia escalat...!  No va ser fins l'octubre passat que l'amic Sergi Villar que ja hi ha escalat em fa d'amfitrió descobrint-me aquest paradís geològic.    No és tant el fet de l'escalada sinó el lloc en sí...un caprici de la natura que m'arrepenteixo d'haver tardat tant en descobrir.


APROXIMACIÓ   

Cal anar a Olesa de Montserrat i sortir direcció Monistrol de Montserrat per la C-55.  Passat el Km 7 i abans de travessar el Riu Llobregat agafem un trencall a la dreta, és el camí de Can Tobella.   Just deixar la C-55 ja podem aparcar;  seguim la pista amunt direcció Can Tobella, a la dreta tenim un corriol que s'enfila primer costerut per després flanquejar per sobre la pista.   Anem pujant, en un punt passem per sobre el túnel de la via dels FFCC.  Anem direcció el Torrent de l'Afrau al que baixarem fins a seguir-lo per la seva llera.   Abans haurem gaudit de la panoràmica de les Agulles, Les Espases de Sant Salvador.   Les sobrepassarem per anar guanyant alçada fins estar gairebé a l'altura de la Talaia, aleshores agafem un sender amagat i embrossat que recula i ens va acostant a les parets.

La veritat que el camí és perdedor, cal fer servir l'instint boscater i anar ben tapat en previsió d'esgarrapades i ferides per l'espessa vegetació.   Sortim al vessant nord de l'agulla i hem de baixar al vessant sud aprofitem una assegurança per fer un curt ràpel fins a peu de via.

Poc després de passar per sobre el Túnel de La Puda (FFCC) ja admirem el nostre objectiu.

Inici de la via al peu d'un bonic gendarme. Foto Sergi Villar.


Primer llarg
    Comença al peu d'un gendarme ben característic i que farem servir per a protegir-nos fins a la primera assegurança fixa.   El primer contacte amb aquest típus de roca, conglomerat de pedra foguera, és curiós....tot es trenca i notes com els peus s'esmicolen...ai ai ai....però no !  és una mala impressió ja que passada la fase d'adaptació la progressió esdevé segura.   Cal aprofitar molt be el que ens proporciona la roca:  el coll entre el gendarme i la paret és un peu immillorable, el mateix merlet un bon punt d'assegurança.    Ja abastat el primer bolt l'escalada es trona vertical i la progressió es fa amb molt de tacte.

El Gendarme ens serveix de punt d'assegurança i de punt de recolzament. Foto Sergi Villar.



A mitja tirada cal anar a la dreta i deixar la carena per la que progressàvem, és aquest un passet interessant i que amb calma acaba sortint.    Ja retornem al fil de l'esperó que s'anirà tombant fins a la reunió;   aquesta és al mur del davant d'una bretxa que fa el carener.
Mai havia escalat en un substrat de Pedra Foguera i és especial Sí !  Foto Sergi Villar.



Arribant a la primera reunió. Foto Sergi Villar.


Primera reunió.

Segon llarg     Inici potent i vertical, si anem una mica a la dreta es pot forçar el lliure i sinó un pas d'estreps que ens deixa ja altre cop al caire de la paret esdevenint una escalada aèria i emocionant, emocionant sobre tot per evitar els trams amb molsa i anar trepitjant els espais nets.

Una vegada al cim on no hi ha reunió resseguim l'aresta per la que és la via normal que la desgrimpem fins al replà somital.

El Sergi arribant a la reunió i començant el segon llarg.


Superat el desplom inicial la progressió esdevé més "tranquil.la" sense abaixar gens la guardia.


Nínxol de la primera reunió.  Foto Sergi Villar.



Crestejant la via Normal.  Foto Sergi Villar.



Ben contents després de l'experiència d'escalar Pedra Foguera !


VIA NORMAL A L'AGULLA VEÏNA DEL CIRI


Més que contents després d'aquesta via, ens queda temps i el Sergi ha portat material per a fer una altre via, la Veïna del Ciri;   un modest agullot d'escassos sis metres d'alçada però ben trempat.

La seva via normal aprofita una fissura vertical que ratlla la cara nord per a enfilar-s'hi.    Comencem clavant un pitó ben ferm que ens permet ja penjar-nos d'estreps i anar triant la peça següent, hi entren micros i Tòtems mitjans més amunt, abans d'arribar al merlet de la dreta hi clavem una V mitjana.  Aleshores es pot llaçar el merlet i penjar-hi una baga, fet aquest pas ja sortim en lliure fins al cim;   aquest és bífid i ho aprofitem per rodejar-lo amb una baga molt llarga que el Sergi havia dut per aquesta ocasió, ja que aquesta agulla no tenia reunió cimera i calia baixar per l'altra vessant.   Ara ja no cal.

Decidim encarar l'escalada de l'agulla Veïna del Ciri.  Foto Sergi Villar.



Via desequipada i clavem un bon pitó i seguim amb flotants.  Foto Sergi Villar.



Aprofitem el merlet cimer per passar-hi una baga.  Foto Sergi Villar.


Ja al cim hi passem una baga rodejant-lo, i així poder baixar.  Foto Sergi Villar.



Ben contents al cim de la Veïna del Ciri, a l'esquerra l'esbelt Ciri.  Foto Sergi Villar.



Ressenya dels aperturistes Germans Masó.

Material
 La via de la Talaïa és completament equipada, només us caldrà una baga pel merlet inicial, per a la veïna del Ciri un parell de claus, Universal i V i un joc de tòtems fins el verd així com bagues per merlets.


Descens

De la Talaïa es baixa caminant o fent un curt ràpel d'un arbret direcció sud.

De la Veïna del Ciri vam deixar una baga rodejant el cimal i un maillò, curt ràpel de sis metres.  Preveure mailló per si han passat els pobres.


Agraïr els amics Masó per la feina feta i pel magnífic llibre : Catàleg de Roques i Agulles Monolítiques del Massís de Sant Salvador de Les Espases.

Albert Masó Garcia i Òscar Masó Garcia

Col.lecció Premi de Recerca Vila d'Esparreguera núm 2.  Nova Casa Editorial.

4 comentaris:

  1. Un lloc tranquil i ben bonic. Felicitats!!!

    ResponElimina
  2. Oi tant parella, vaig quedar meravellat de l'espectacle geològic, aquí l'escalada és una excusa per a conèixer la zona. Gràcies.

    ResponElimina
  3. Coneixia el lloc d'anar-hi a passejar però no sabia que hi havia vies obertes, gràcies! Un lloc peculiar, suposo que quan parles de pedra foguera et refereixes a conglomerat amb còdols de quars.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Joan, així que coneixes el lloc? geològicament és molt interessant. Doncs sí hi ha un munt de vietes per aquí, et recomano el llibret dels germans Masó. I sí la Pedra foguera que dic és el conglomerat amb quars, ben curiós per cert.

      Elimina