dimarts, 12 de desembre del 2023

Via Mediterran Stones a la Paret de l'Hemisferi Nord i Via Escolà Bernad a la canal amagada. Sant Llorenç del Munt. 29-03-2023.

Des del Gurugú la Paret de l'Hemisferi Nord i la Canal Amagada.


                                 Avui anem al vessant de llevant de La Mola, ideal per les tardes caloroses ja que estarem a l'ombra;  inicialment  amb el Jordi tenim pensat un objectiu als Plecs de Llibre, ens hi enfilem però no ho veïem factible a causa de l'estat delicat de la roca i l'equipament molt alegre, podem desgrimpar evitant deixar res a la paret i canviem l'objectiu....tenim una via pendent de fa dies al costat de la Canal amagada, la Mediterran Stones.


APROXIMACIÓ

Anem a Matadepera, una vegada allà fem cap a la urbanització Cavall Bernat fins al carrer de Vista Alegre on aparquem; cal pujar al camí dels Monjos que deixem tot seguit per baixar a buscar el camí que ens pujarà al Coll del Mal Pas, entre el Gurugú i els Plecs de Llibre. El seguim fent el Mal pas de la Castellassa, abans d'assolir l'explanada on comença la via Normal de la Castellassa trobem un corriol que ens acosta a la canal amagada i la base de la cinglera de l'Hemisferi Nord.  La via la trobem a pocs metres de la canal cap a l'esquerra, veurem una xapa força amunt-

Primer llarg de la Mediterran Stones on el mes difícil i compromés és xapar la primera assegurança.


Ja localitzada la viacomencem el primer llarg,  estudiem com assolir el primer bolt, tot i que és graduat de IV aquest començament té roca molt poc sanejada i costa refiar-se d'ella;  amb l'ajuda d'un invent podem agafar aquest primer bolt i aleshores ja continuem en artificial, la roca no permet altre cosa...superat el llabi entrem en un terreny arrampat fins a la reunió, aquest tram ja en lliure.
Segon llarg on la roca millora i ja podem progressar mig en lliure mig en artifo. Foto Jordi Ceballos.


El segon llarg es veu amb millor rocam tot i ser a Sant Llorenç es clar...aquí seguirem un marcat diedre que podrem anar fent ara en lliure ara en A-0.  Al final haurem de sortir del diedre cap a la dreta a trobar la reunió en un púlpit ben airós que domina tota la via.
Apunt de sortir del diedre per entrar a la segona reunió. Foto Jordi Ceballos.


Recuperant el segon llarg.


Curt i potent tercer llarg.


El tercer llarg gaudirem del millor rocam de Sant Llorenç, aquella franja de roca que voldríem que no s'acabés, però que sol ser massa curta, els que escaleu sovint per aquí ja m'enteneu !  comença anant a l'esquerra en una escalada en placa prou tècnica que s'anirà redreçant fins a gairebé desplomar, sortir del tram final és el pas clau de la via.   Una vegada assolit el replà anem a buscar una ferma alzina on fem reunió.
Al pas clau de sortida i còmodament assegurant a la reunió cimera.




Baixem per la canal Amagada o canal equipada Lucky-Txell.

Ressenya dels autors i que podeu trobar a Santllors.com



Via Escolà Bernad a la Canal Amagada

Per baixar de la via ho fem per la canal amagada també coneguda com a canal equipada Lucky-Txell.   Si encara teniu ganes de fer quelcom mes, al mig de la canal els germans Masó hi van obrir una via d'una sola tirada molt ben trobada.
Per dins la canal mateix trobem la via Escolà Bernad dels germans Masó.

Itinerari molt ben trobat que se'ns farà curt.


Comença en un diedre per anar a buscar la placa de l'esquerra on progressarem en lliure fins abastar la paret del costat esquerra, aleshores en tècnica d'empotrament, superarem l'enorme bloc encastat i ens hi col.locarem a sobre per assolir un replà sota el cim, aquí la roca és molt delicada, tot i això encara trobarem la possibilitat de posar alguna assegurança flotant abans d'assolir el cim on trobem una reunió amb cadena i anella que aprofitarem per a baixar en un ràpel d'uns 20 m.
Tram d'escalada exterior amb roca molt delicada...

Ràpel interior.


Ressenya dels Germans Masó.

 Un parell de vies ben diferents, la Mediterran Stones de caire esportiu oberta per en Joan Miquel Dalmau i Jaume Vidales el 28-05-1994 i la Escolà - Bernad oberta pels germans Masó el 23 - 08- 2017 i dedicada a aquesta parella d'escaladors del TIM.

Per a la primera via únicament necessitarem 17 cintes i els estreps.  Aconsellable dur una antena per xapar el primer bolt.

A la segona pot ser útil un tòtem/Càmalot del 2 per un forat que ens protegirà l'arribada a cim.

4 comentaris:

  1. Quin patrimoni de vies xules i elegants que tenim aqui. Fa molt temps que li tinc ganes aquesta Hemisferi Nord. Salut i roca macooo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ei Sergi ! com a via és molt millor la dels Masó, però la Mediterran també te la seva gràcia, llàstima que la roca no hi acompanya i obliga a pillar molta cinta.

      Elimina
  2. Me les apunto Jaume!
    Merci per la divulgació i enhorabona per aquest parell de vietes del nostre Sant Llorenç del Munt.

    ResponElimina
  3. Hola Ricard, segur que t'agraden, la Mediterran té el problema de que la roca no acompanya que sinó és ben maca, i la de la canal Amagada una passada ! per ella sola ja mereix una visita, llàstima que és massa curta.

    ResponElimina