dilluns, 6 de novembre del 2023

Via Orgia a la Punta del Mig a Sant Llorenç del Munt, La Mola. 23-03-2023.

La Punta del Mig

        Un dijous tarda ens acostem amb el Jordi Ceballos i el Sergi Villar a la Punta del Mig on hi ha un garbuix de vies antigues que en volem trèure l'aigua clara.....fa poc vam repetir la via Sabadell amb en Ricard Rofes i a la dreta d'aquesta línia hi tenim la No hi ha Kulés que creua l'anterior i la via Sis mesos....aquesta darrera no l'acabem de localitzar, ens hi passem estona estudiant la lògica de per on podia anar, però no trobem cap senyal d'antic burí....quan ja portem estona i sembla que avui no farem res de bo el Jordi  diu de repetir la via Orgia (Sorolla)  el  primer llarg es va reequipar el 2013 amb parabolts amb la intenció de deixar-la com a via d'esportiva potent ( 7c).  Nosaltres evidentment ho farem a l'estil clàssic Ae.

APROXIMACIÓ

Cal arribar a Matadepera, anar  per la Urbanització Cavall Bernat pel carrer Cavall Bernat que ja veureu que enfila de cara aquesta agulla característica;  aparquem al final on ens marquen i d'allà anem a buscar el final del carrer.   Ja a la roca anirem en tendència a la dreta per on trobarem traces de camí que ens deixen al collet entre el Cavall Bernat i el Cap de Mort, d'aquí anem a la dreta resseguint la base de les parets, travessem una cana i ja ens apareix al davant el sostre dels Parents, som a La Punta del Mig.  A la dreta podrem veure l'esbelt Esquirol.  La nostra via és a la dreta de la paret abans d'arribar a l'avenc de l'Esquirol.

Primer llarg anant a buscar els bolts de l'Ae/7c en lliure....

Primer llarg :  Veurem una fissura en diagonal a la dreta, per abastar-la ens enfilarem per una feixeta fent un flanqueig horitzontal a l'esquerra fins a trobar la paret un burí ens permet assegurar-nos per anar a caçar el primer bolt prou amunt.
Artificial de passos prou llargs ja que es va reequipar per a fer la tirada en lliure potent !

L'escalada esdevé un artificial d'enpansió amb passos a últims prou feixucs, no oblidem que el reequipament està pensat per anar en lliure.   Superat el primer mur la paret presenta un petit entrant i aquí haurem de fer algunes sortides en lliure, divertides !  Nou mur vertical del que sortirem en un darrer pas d'estreps d'aquells de sortir de la piscina i que tant punyeteros són.
Són força passos d'artificial amb alguna sortida en lliure.


Sortida d'estreps per anar a buscar la reunió.

Al segon llarg superant el balmat inicial que ens dóna molta feina.


Segon llarg :
  de la reunió, instal.lació esportiva amb cadena i anella per a rapelar, cal sortir cap a la dreta per terreny ajagut i molt brut, fent herba tracció s'entra a una feixa còmoda de la que cal sortir per entrar a la placa, un desplom inicial hi posa el pebre.  A l'esquerra del tot hi ha la possibilitat d'anar per un diedre vertical sembla ser que és per on va la via  Sis Mesos.    Nosaltres anem estudiant la feixa, al mig hi ha un espit que permet penjar-hi l'estrep.   La sortida d'estreps ens costa, no es veu clar i intentem per altres parts però no!....que és per aquí, i en un cop de gas assolim la placa;   amb precaució anem a buscar un espit que hi ha sota el sostre mirant de no fallar ja que ens espera la feixa sinó!   Per sort la roca és de la bona de Sant Llorenç.   Ja sota el sostre es pot sortir superant el mateix o fer com vam fer nosaltres flanquejar per sota el sostre cap a la dreta, la roca permet posar algun flotant.    Ja a la placa de la dreta amunt fins a trobar el bosc.


Sis
Evitem el sostre per la dreta tot trobant bona roca i punts de protecció.


Reunió al bosc en unes Alzines.

L'Esquirol ens observa mentre la tarda es va apagant...

Fem reunió en unes Alzines i el company puja, que ja s'estava refredant després del temps que ens ha costat superar el balmat inicial, el sol s'ha amagat i el frontal el tenim apunt. 

Una via que no sabem massa si és la Sorolla o la Orgia, però en Joan Armengol Bairon l'any 1994 la va repetir com a via Sorolla.   Oberta els anys 70 per Francesc Sorolla, fill del mític Andreu Sorolla, ens comenten que en Francesc mai posava el seu nom a les vies amb el que segurament es tracta de la via Orgia.

Ressenyes, a sobre de Joan Armengol i de Santllors  a sota




Ressenya de Roca Calenta



Rebuscant i preguntant  vam arribar a la conclusió que nosaltres vam sortir per la via sis mesos, la Orgia sortia pel diedre de l'esquerra que ens vam estar mirant.   Tanmateix la combinació resulta prou divertida.
De material amb deu cintes farem, anirà be unes plaquetes recuperables per a l'artifo i camalots fins a l'1 , Tricams i dos estreps.
Via per a enamorats de Sant Llorenç.   No m'atreveixo a recomanar-la, aneu-hi i ja direu.
Descens caminant a buscar la canal de l'Esquirol , passarem de nou pel peu de via.


2 comentaris:

  1. Hola Jaume,
    no entenc la ressenya tunejada. La via segueix el recorregut indicat a santllors.com, si et fixes en les teves pròpies fotografies en el tram entre els dos bombos l'escalador passa just per la dreta d'una bola blanca gegant que pots veure a la ressenya just a sobre d'on posa 7c i en cap cas ressegueix el diedre fins tant amunt (la ressenya del Joan tb ho deixa clar)

    ResponElimina
  2. Bon dia Marcel, la ressenya "tunejada" me la vas passar el Jordi i ja l'he eliminat ja que no queda gens clar, tens tota la raó. Pel que comenta el Jordi a Roca Calenta, el diedre que a Santllors marques coma via sis mesos sembla ser que és la Orgia i l'itinerari que vam seguir nosaltres la Sis Mesos....vaja que no ho tinc gens clar, si tens mes informació seria bo poder aclarir la zona, moltes gràcies.

    ResponElimina