dissabte, 17 de juny del 2023

Via Dèila a tocar de Les Taules de la Llei a Malanyeu. 12-02-2023.

La via Dèlia comença al contrafort visible entre la Paret del Devessó i les Taules de la Llei.

          El mes de febrer has de triar molt be on et poses si no vols passar molt de fred...Malanyeu és un magnífic recurs ja que l'orientació sud i com queda d'arrecert fa que puguem escalar malgrat el fred, fins i tot amb neu a peu de via.

Aproximació:  

Anem fins a Berga per l'eix del llobregat, passada la central tèrmica de Cercs  i poc després d'un túnel trobem el trencall a la dreta cap a Malanyeu;  carretera estreta i que podem trobar amb neu o gel, cura.   Al final de la carretera som al poble, mirem d'aparcar al costat de les escoles vigilant de no molestar els veïns.

Una pista encimentada voreja l'esglèsia, o si volem, travessem pel mig de les cases, anem baixant deixem a l'esquerra la masia de Cal Frare, a mitja recta cap a La Casanova agafem un camí a l'esquerra, primer planeja per baixar a travessar un torrent i pujar cap a la cal Sastre;  no anem cap a Cal Vinyeta sinó que baixem una mica per ara travessar el Torrent de Malanyeu.   Com que anem al marge drret de la paret, no ens enfilrem gaire i anirem seguint el corriol per sota les parets i quan estiguem aprop de Les evidents Taules de la Llei acabem de pujar a buscar la paret;  el peu de via és evident : un contrafort d'aspecte trencat i inestable, ja hi som.

Amb força fred comencem el camí cap a la paret.

L'aspecte de la primera tirada és lleig, però quan t'hi poses és prou bo.

El Josep comença el primer llarg.


El primer llarg sembla lleig, però ens sorprendrà.  El Josep s'hi posa i es va enfilant sense problemes, roca sanejada i ben assegurat.  cap a la meitat un tram dret i d'aspecte extrany que amb cura es deixa pujar prou be.   Tram final atlètic i de ressalts on cal vigilar alguns blocs grans, tanmateix a nosaltres no se'ns va moure res.
Tram d'aspecte trencat, però no farem caure res.

Primera reunió i el Santi fent els darrers metres.


El potent segon llarg ens farà suar.


El segon llarg és el de mes grau de la via, l'equipament ens facilitarà la progressió ja que ens caldrà fer algun A-0;  el tram central és la clau, com sempre a Malanyeu, si treballem be de peus no patirem tant.   Superat aquest resta algun tram divertit i un ressalt per entrar a reunió.
Superat el tram mes potent encara no es pot abaixar la guardia....

Segona reunió i el Josep fent el darrer muret.


El tercer llarg és més suau que l'anterior, comença per l'esquerra de la reunió tot superant unes graonades amb les assegurances espaïades;  ens situem sota un desplom que haurem de superar i aleshores flanquejar cap a la dreta per una vira, tram espectacular !
 

Superat el pas clau.

Al mur del quart llarg on tenim un pas de mirar-s'ho.

El darrer llarg comença per un tram indefinit amb poques assegurances a buscar un mur vertical on hi ha el tram clau, amb l'ajuda d'una savina ens podrem enfilar i superar-ho.    entrem en un tram de vegetació barrat per un mur, es ressegueix a l'esquerra fins a trobar un punt feble i amunt.   Es munta reunió el qualsevol alzina de les moltes que hi ha ja a la carena cimera.
Reunió cimera, a l'ombra i còmodament assegut.

Ben contents al carener de la Paret del Devessó.

Ressenya de l'amic Joan Asín

 

Via completament equipada, amb unes 14 cintes fareu.   Per la segona tirada pot anar be un estrep.  Oberta per en Francesc Panyella i Francesc Sunyol l'1 de maig 2013.   
Tot i l'abundant equipament s'ha d'escalar en els trams per sota V+, no és una via d'iniciació.
Ens va agradar prou, per mí recomanable.

4 comentaris:

  1. Enhorabona!!, ara que ja fa calor dona gust veure fotos amb una mica de neu.

    ResponElimina
  2. Gràcies Manel i Ita, ja veïeu que vaig endarrerit....he he he. Però no donc a l'abast i prefereixo anar publicant quan puc mentre que l'actualitat rabiosa la deixo pel Facebook.

    ResponElimina
  3. Bona aquesta, no és precisament fàcil!! Ja m'agrada que et facin apretar!!

    ResponElimina
  4. Ep Joan ! una bona via sí ! Totes les tirades tenen el seu què.

    ResponElimina