dilluns, 2 d’octubre del 2023

Xemeneïa dels Pontarrons al Congost de Tresponts. 31-08-2023.

Pel camí Romà entrem al congost de Tres Ponts

   Acaballes d'agost, cal buscar algun llosc fresc per grimpar, el Ricard em proposa la xemeneïa dels Tres Ponts, ràpidament ens posem d'acord, estarem a l'ombra !
A mes mai he estat en aquest afamat congost per a l'escalada esportiva i lloc de pas obligat per anar de l'alt al baix Urgell, no en va hi trobarem un camí de l'època Romana.

APROXIMACIÓ:

Nosaltres pugem cap a Oliana on seguim la C-14 fins passat Organya;  passat el Túnel de TresPonts agafarem el trencall a Montan de Tost  LV 4001 seguim la carretera fins a atravessar el Segre,  a l'esquerra una carretera que va al túnel de Montan de Tost, aquí deixem el cotxe i anirem a travessar amb molt de compte la C-14 per seguir pel camí Romà, rètols explicatius.   Continuem pel congost per un camí que passa sota les parets d'escalada esportiva, una vegada deixades enrrera i poc desprñes trobarem una fita, aquí em de seguir per mal camí a buscar la paret;   nosaltres ens ho vam passar i abans d'una torre de corrent ens girem i ens sembla veure la fissura, aleshores vam aproximar sense camí evident fins a peu de via, molt ben arreglat.
L'evident fissura per on va la via. Costa de localitzar fins que no te l'has passat de llarg....


Primer llarg, inici trencat fins al pas clau, enfilar-te sobre la placa. Fotos Ricard Rofes.

                   El primer llarg comença trencat i senzill fins a un mur vertical, aquest el superarem mig en diedre mig en placa amb un pas potent per sortir-ne, aleshores continuem pèr una canal terrosa on algunes arrels ens serviran per llaçar-les, trobant algunes bagues molt deteriorades fins al peu de la xemeneïa.
Aquí ja ens cal entrar a l'estretor, millor sense motxilla!  amb algun tram prou encaixat es progressa be fins a acabar sortint enfora per un esperó fins la reunió en un còmode replà.
Muntant la primera reunió. Foto Ricard Rofes.

De la reunió l'estreta xemeneïa per arribar-hi.


S'acaba entrant per l'esperó.

Començant el segon llarg, espectacular i atlètic fins entrar a la cova.

El segon llarg ressegueix l'escletxa, aquí prou oberta, per anar a buscar després d'uns passos elegants i atlètics la cova.  Ens hi endinsem, podem llaçar un bloc encastat i amunt en ramonage, prou còmode fins l'entrada a reunió, que s'estreny i cal saber trobar el millor camí per sortir-ne airós sense patir.
Tram interior amb entrada a la reunió curiosa....


Començant el tercer llarg, espectacular i interior al principi.

El tercer llarg és sorprenent:  comença en una xemeneïa ample amb passos atlètics per anar a sortir en un replà, sembla que s'ha acabat, però no !  resta la darrera sorpresa, un ramonage ben ample entre l'agulla i la paret...més espectacular que difícil, però impresiona!  Aquí acompletem l'equipament amb un tascó i uns quants friends.
Vas amb l'esquena a la paret principal mirant l'agulla, però gairebé alt l'agulla haurem de canviar-nos per acabar pujant per la paret on ens recolzàvem...pas clau de la tirada.   Entrant a cim hi ha un pitó que el company no va veure !
La reunió en un còmode replà ben airós.

Sortint de la cova per entrar en un ramonage espaterrant !


Dalt de tot cal canviar i encarar-se a la paret, abandonant l'agulla. Foto Ricard Rofes.

Ben contents al cim, via curta però molt intensa.

Un parell de ràpels interiors i el darrer, exterior.  Calor no hem passat !

Es baixa en tres ràpels, els dos primers interiors resseguint el que hem fet a la pujada, tot i el fregadís la corda corre prou be i la recuperem sense problemes, així també en el segon i el tercer ja és exterior i sense perill d'enganxades.

Via equipada amb alguns, comptats, parabolts, en els trams clau i alguns deteriorats ponts de roca.  Nosaltres vam agafar un joc de tascons i Tòtems fins el dos així com bagues per ponts de roca i o blocs encastats.   Sobretot els podrem fer servir a la darrera tirada.

Via molt recomanable per a dies de calor intensa i si us agraden les xemeneïes.
Oberta en Solitari per en Miquel Blanco el 12-06-2001.
El Congost amb el Segre marronós de les darreres pluges.

Ressenya de l'amic Jordi Ceballos Blog
  • Roca Calenta
  • 7 comentaris:

    1. Es veu ben elegant aixo. Queda apuntada per quan siguem per aqui. Felicitats per la via jovent 👏👏👏

      ResponElimina
      Respostes
      1. Hola Sergi, gràcies ! per on pareu ? La via és molt maca i agraïda tot i que cal apretar-li en alguns moments. Aproximació curteta i ideal per dies calorosos.

        Elimina
      2. No , ja som a casa i treballant. Pero per quan passem per aqui es ben xula

        Elimina
    2. Felicitats per la via. La deixem a les pendents doncs es veu prou bonica.

      ResponElimina
    3. Es veu molt interessant, Jaume! Gràcies per la idea!!

      ResponElimina
    4. No hi ha de què Joan, ideal per dies de calor.

      ResponElimina