dilluns, 22 de maig del 2023

La Navarro de Roca dels Arcs deu anys després. 14-01-2023.

Majestuosa Roca dels Arcs

   Un dissabte de gener aprofitant l'anticicló d'aleshores ens apropem altre cop a Roca dels Arcs.   Fa una mica mes de deu anys vam anar amb el Toni a fer la via Navarro i de tornada ens vam enfilar de nou a fer la Tàrrega;   aquest cop anem mes tranquils i l'objectiu és repetir la Navarro.
A peu de via on hi ha gravat "Navarro"

Aproximació

Roca dels Arcs és al peu de Vilanova de Meià, nosaltres ens hi acostem per Artesa de Segre d'on per la L-312 travessem el Pont d'Alentorn per poc després en una recta girar a l'esquerra direcció Vilanova LP 9132;  entrem al poble de Vilanova de Meià que travessem per continuar per la carretera local L-913 a Llimiana.    Aparquem passat el pont  del Pilar del Segre en un dels pocs i petits eixamplaments de la carretera.   Baixem a travessar el torrent pert enfilar amunt a buscar el camí que travessa a mig aire tota la Roca dels Arcs;  com que la nostra via és al costat dret de la paret quan veïem un corriol que s'enfila amunt el seguirem finms a la base de la paret, aleshores identificarem la via per l'esperonet que la enmarca i el nom Navarro picat a la paret, actualment molt esborrat.


Interessant primer llarg , a sota superant el diedre.


La primera tiradacomença ben vertical com acostuma en aquesta paret, presenta les seves característiques franges que ens ajuden a anar amunt.  Ens enfilem a sobre una "entosta" de la que flanquegem a buscar un diedre de superació atlètica.   L'entrada a la reunió és finota. 
Atlètica segona tirada ( Foto de fa deu anys)

El segon llarg és espectacular, va a superar un desplom que sembla impossible però que amaga unes preses d'escàndol que fan que ho gaudim.   Trobarem amagat un pitó amb un cordino, abans podrem posar alguna assegurança flotant.   sortint del sostre entrem en una placa fins la reunió.


Segona reunió.

Feixa per la que es fa el canvi de reunió i el Nandi a la Savina que fa de reunió 2 accessòria.


De la segona reunió fem un aeri i senzill flanqueig a l'esquerra a buscar una gran Savina;  aquí hauríem d'haver anat  a la dreta, però un llaminer espit ens crida i com fa deu anys ens enfilem per la via Tom Sawyer que és la de l'espit, la Navarro actualemnt no te cap expansió.

Superar aquest tram és potent però no obligat, unes preses cantellues ajudem a superar el pas del que sortim a una placa en direcció a l'esquerra per tornar aleshores a la dreta a buscar un muret amb una Savina sobre de la que trobarem la reunió.

Anant a buscar l'espit de la Tom Sawyer.


Tercera reunió a l'ombra d'una gran Savina.

De la tercera reunió, a l'ombra d'una gran Savina tenim tota la paret per nosaltres...anirem enfilant-nos per on millor ho trobem, posant algun flotant de tant en tant fins al capdamunt anar a buscar per on mes tiba, cap a la dreta, que és on les preses són millors, tram vertical i espectacular amb l'afegit de l'autoasegurament, una passada !
Darrer llarg, completament net on navegarem tot buscant els passos mes divertits.


Reunió cimera en una Savina.

La vall als peus.....

Darrers passos al cim.

La reunió cimera la fem en una altra Savina força lluny de la vertical amb el que perdrem el contacte visual amb el company.

Baixarem caminant per un corriol que s'endevina a la carena i que va anat en direcció est;  actualment se n'ha variat el recorregut per evitar un tram perillós.

Ressenya de la via dels seus autors.

Via imprescindible de la zona, completament sense expansions, trobarem algun clau, amb el que millor anar ben proveit:  nosaltres vam dur Àliens i Camalots fins al dos, els Tacons poden ser útils, així com bagues savineres.

El grau de dificultat és assumible fins al V/V+ amb algun cop de gas entre mig, sobretot a la segona tirada i la última.


 

2 comentaris:

  1. Enhorabona per la repetició. Aquestes és de les vies que sembla et deixa un bon regust.

    ResponElimina
  2. Gràcies Manel i Ita, ja és ben veritat.

    ResponElimina