dijous, 28 de gener de 2021

Via Cabirol al Gurugú. 110m. A2e/6b (Vè+obligat) Sant Llorenç del Munt, La Mola. 30/09, 24/10/20.

La Paret del Gurugú, sota els Plecs de Llibre.


                 La roca del Gurugú ha estat de sempre oblidada per l'escalada, aprop té els plecs de llibre que aquests sí van cridar l'atenció dels escaladors de fa anys i panys, però l'amagada paret est del Gurugú restava en l'oblit...raons no n'hi falten: l'aspecte de la paret no anima a enfilar-s'hi doncs sembla un gruiere apunt d'engrunar-se.   Tanmateix sí que algú hi va veure un potencial ja que pel seu vessant est hi trobem la via Fràgil oberta per Raül Martínez i Jesús Martínez, pare i fill fa una pila d'anys, posteriorment els germans Masó a l'últim graó obren la via Sargent Peppers, i per la fissura en arc que la ratlla pel mig també hi ha alguna via, uns burins antics i uns pitons amb anella ho delaten...ara, no n'he trobat ressenya ni ningú que en sabés els autors o si s'havia repetit.
                 Quan vàrem anar a repetir la via Fràgil amb el Jordi, ell ja es va fixar en una línia per obrir una via, però la paret d'entrada ens en va fer trèure les ganes...però el Jordi és tossut i hi va tornar i s'ho va treballar fins que després de moltes estones d'estudi i millora de la paret en va parir aquesta línia que avui hem vingut a fer íntegrament, la via Cabirol, el nom, doncs un dia dels que hi treballava, el va venir a "saludar" un Cabirol, heus açí. 
El gorg del general, just abans d'arribar al trencall per anar a la via.

Per arribar a peu de via haureu d'anar a Matadepera i enfilar la urbanització Cavall Bernat deixant el cotxe als aparcaments que la Diputació hi té establerts.  Sortim del carrer de Vista Alegre per anar al Coll de la Castellassa d'on anem a la dreta,  passarem per sobre el Gurugú per baixar a coll de Grua, una vegada al coll anirem a buscar un corriol a l'esquerra que ens acosta fent un llarg flanqueig a la paret est del Gurugú;  just abans d'arribar-hi trobarem el gorg del General, el passem i ja de seguida enfilem a buscar la paret sense camí massa definit.   També s'hi pot aproximar per Sant Feliu del Racó, pujar fins l'Hostal del Cim i la pista camí de Castellar a La Mola, on en uns aparcaments de la Diputació podem deixar el cotxe, d'allà toca pujar fins  a Coll de Grua.
Primers metres de la via, ben trempats!


Són cuatre tirades, potser la mes aconseguida és la primera, comença a l'esquerra de la via Fràgil, facilment identificable per l'espit vermell.
1ª tirada 30 m. 6a-6b-6a-Vè
L'aspecte inicial desanima, es veu fangós amb grans còdols, però millora de seguida que t'enfiles, l'equipament, de luxe, permet treballar el lliure, molt tècnic sobretot per qui no estigui acostumat a escalar a Sant Llorenç.
Roca delicada, poc evident a vista...                       Entre el quart i cinquè bolt trobarem el pas de 6b, no obligat.  Per sobre la pedra es deixa fer, el que no treu que no calgui anar ben concentrat.  Al sortir d'aquest tram vertical començarem un flanqueig horitzontal a l'esquerra recolzant els peus sobre grans còdols, que li dóna caràcter i espectacularitat. 
Per entrar a reunió ens caldrà superar dues graonades amb passos ben atractius.
La reunió ben còmoda, en un replà.
Superat el tram vertical, un flanqueig aeri ens acosta a la reunió.

Primera reunió

Traïent del cap després del tram clau.

A l'espectacular flanqueig amb la Castellassa de Can Torres de fons.2ª tirada 30 m. Vè-6a-Vè-6a-Vè.   La segona surt a l'esquerra de la reunió per enfilar-se per bon còdols a buscar-ne un d'enorme, al que ens haurem d'enfilar, d'allà esdevé delicat continuar per la zona trencada, tram de 6a, una vegada superat afluixa, per trobar abans       d'entrar a la segona reunió un altre punt delicat que ens farà teballar. 


Inici de la segona tirada

Toca enfilar-se dalt del gran còdol i seguir amunt.


Segona reunió en un còmode replà


                          
                       La segona reunió és encara mes còmoda que la primera.   D'aquí podem sortir caminant per la feixa direcció cap a l'esquerra.
3era tirada: A2e, 6a,Vè. 26 m.
La tercera tirada comença en artificial, ens caldrà caminar fins assolir l'abalmament, una mica decantat a l'esquerra per així evitar possible caiguda de rocs a la reunió.
El punt crític d'aquesta tirada és xapar la segona assegurança...al Jordi, autor de la via i que està molt fort, no li va costar gens, però al Guille i a mi ens va resultar impossible...el Guille va haver de deixar passar al Jordi i jo avisat, vaig usar una "tramposa" per a poder xapar.    Possiblement amb bona tècnica d'estreps no sigui tant difícil, tampoc amb un bon bloqueig com va fer el company.  Avisats quedeu.
La continuació ja és mes humana i si aneu forts es pot apurar prou en lliure.
Inici potent de la tercera tirada, en A2e

Tant potent que costa abastar la segona expansió, el Guille no pot i segueix el Jordi....


El Jordi ho fa fàcil i us asseguro que no ho és.!


Tirada molt estètica, que si esteu forts fareu poc artifo.

A la cuarta tirada, amb una entrada potent, el Guille es treu l'espina d'abans.


4arta tirada: A2e, 6a, Vè+,IV. 30 m.
La tercera reunió també en un còmode replà i d'allà també podem abandonar caminant cap a l'esquerra;  ens resta la darrera tirada que el Jordi va triar per on mes desploma, però també per on hi ha millor roca i canto.   Sembla que aquesta sortida en lliure podria ser 7b, el Jordi la tret anant de segon, però encara no de primer...s'haurà de confirmar, no pas jo però!  


El Jordi alliberant la tècnica i potent sortida
Nosaltres amb tècnica clàssica...Comença en artifo, el lliure te passos molt bonics i potents, però nosaltres en artifo:  xapar si ets baixet us costarà, aleshores ajudant-nos d'algun bolo gran anirem seguint fins sortir de l'artifo, un tram d'adherència ens porta a un nou muret, muret tècnic, de trobar la pedra bona i amunt.   Entrant a la reunió cimera torna l'adherència, la paret ja tomba.
Tram tècnic de continuïtat abans de la reunió.

Reunió cimera.

Recuperant la darrera tirada, al tram tècnic.


Foto cordades estrenavia !

Itinerari de la via

 Una vegada dalt el Gurugú baixarem caminant per corriol a l'esquerra que ens deixarà a Coll de Grua, les reunions no són rapelables.

Via totalment equipada, no carregueu material que es quedarà a l'arnés, tampoc sabríeu on posar-lo.   

Us caldran tretze exprés, algunes de llargues per al flanqueig, estreps i casc !
Apa a gaudir-la i sobretot sigueu respectuosos amb l'entorn.

6 comentaris:

 1. Quin reportatge mes ben parit! Un dia m'has d'acompanyar a fer la via de l'arcada que no paro de mirarme-la cada cop que venim aqui. Xules fotos!!
  Una abraçada i millorat!!

  ResponElimina
 2. Hola Sergi, abans hem de repetir les teves.
  La de l'Arcàda es veu tètrica, n'has trobat ressenya?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Que va, no se ja a qui preguntar, s'acaben els escaladors que podrien saber quelcom. Per aixo anem i li treiem les teranyines

   Elimina
 3. Hola bones! Soc l'efren. L'altre dia vem fer amb el ricart la via i la última tirada es 6c en lliure, la vem fer els dos de primer. La 3era tirada també surt, pero encara no ha sortit. Ja informarem. Salut i bones escalades!!!

  ResponElimina