divendres, 22 de març del 2019

Descobrint La Predicadera, Espolon Starlux i Jabalí Errante. ( Hoya de Huesca)

La Peña Predicadera , de lluny inconfusible amb les seves canals.
La setmana passada atrets per les ja força piulades i l'estètica d'aquesta paret ens decidim a visitar la Peña Predicadera; gratant per les entranyes d'internet trobem la manera d'arribar a la

  • zona
  • sense fer massa volta.( gràcies X. Larretxea)  Des de Sant Quirze del Vallès tardem encara no tres hores fins l'aparcament de La Tejeria.  El trobem ben ple de furgonetes que hi han passat la nit.  Sort que tenim un forat per encabir-hi, sense molestar, el cotxe.  quan tornem el nombre de vehicles s'ha quadruplicat!!! envaint un prat i els vorals de la pista...compte que es veu que passa la benemèrita i deixa receptes...
    Plaent camí d'aproximació.
    Després de fer l'entrepà i el cafetonet, ens hem dut el termo! agafem la pista que te una tanca, la travessem, al capdamunt s'obre l'horitzó i ja podem veure la Peña! cal continuar pel camí, deixar a l'esquerra el que va a San Cosme i anar a la dreta passant pel costat d'un grup de tres grans Alzines travessant un bosc esclarissat de Sabines. Arribant al torrent, en baixada, seguirem fites tot grimpant algun grau, alguna corda fixe per quan és moll i aleshores depenent de la via anirem mes o menys amunt.
    Primera tirada a l'Espolon Starlux
    Donat que és la nostra primera visita anirem a la zona central on les vies són ben equipades, la nostra intenció era fer l'Espolon Guanchiflú però el trovem ocupat per la parella de Donosti que eren a l'aparcament quan arrivàbem, aleshores el Toni i jo triem l'Espolon Starlux i el Joan i l'Àngel la Jabalí Errante, ja tenim tres esperons ocupats! Ens fem a palets qui comença i em toca a mi: inici ajagut, la primera assegurança és força amunt, la roca és prou bona i s'escala amb seguretat amb les expansions justes.
    Tècnic mur de la segona tirada.
    La segona tirada ja son figues d'un altre paner, al davant tenim un mur vertical, la cosa es posa interessant. La primera assegurança és força alta, la resta ben posades;    passos de col.locació on és important trobar la presa bona si no vols patir. Superada la tercera assegurança la dificultat baixa però la roca és un pel trencada cal vigilar, de seguida trenca però i el pendent afluixa entrant a la reunió.
    Una cordada de Donosti a l'Espolon Guanchiflú.

    A la primera reunió de la Jabalí Errante.


    Començant la tercera tirada, que empalmaré amb la quarta, a sota.
    Torno a sortir, som al davant del Bloc característic que identifica la via, el rodejo per la dreta, un bolt en protegeix el pas i grimpant arribo a la propera reunió, segueixo amunt que això és molt senzill, senzill però espectacular, car va pel fil d'una aresta. Ara al davant un diedre generós i amable que gaudiré, entro a la reunió escurant la corda.
    A la tercera reunió de la Jabalí Errante.


    Entrant a la quarta reunió.

    Diedre de la darrera tirada, divertit.

    El Toni fa la darrera tirada de la via, surt per un diedre curt i estètic que s'acaba molt aviat, el perdo de vista, de cop alenteix molt la progressió...què passa li comento? res que hi ha un pas rar...i sí els aperturistes ens han regalat un fi de festa curiós i que arrodoneix una via senzilla i estètica amb l'equipament generós però no excessiu.
    A la quarta tirada de la Jabalí Errante després de superar el tram "clau" i a la reunió.

    Els companys són a la tirada clau on tenim un balmat que demana una bona tibada, l'Àngel tindrà algun problema "tècnic" però res...els esperem a que surtin i així baixem plegats.
    Reunió cimera, després d'un pas curiós...

    Els companys a la darrera tirada.


    Per baixar una vegada al replà somital ens caldrà anar seguint fites, primer remuntant per poc després travessar una canal i encarar-nos a ponent per un corriolet que fent moltes ziga-zagues ens deixa al gran bloc que tanca la canal, El Pito. 
     Arribem al camí de pujada i d'aquí al cotxe.
    Foto-Predicadera
    Ressenya que hem d'agraïr a


  • todoescalada.net
  • Una zona d'escalada nova per a mi que m'ha agradat prou;   malgrat la relativa llunyania, el fet de poder aproximar pràcticament tot per autovia, fa que no es faci pesat i permeti fins i tot fer dues vies en el dia.
    Fou l'any 1984 que es va obrir la primera via, la Jabalí Errante per Max Garralaga i Jesús Estaún, posteriorment reequipada per Néstor Ayerbe i Pepín Valdívia, la segona via que s'hi va obrir va ser la Espolon Starlux, també per Max Garralaga i Jesús Berges l'any 1985, ves per on hem fet les dues línies més velles, i és que són dos esperons ben evidents.    Actualment hi ha una cinquantena de vies entre equipades i d'aventura, amb algun sector esportiu i tot.
     Roca conglomerada d'alta qualitat, conglomerat calcari en díuen, similar o millor, que el de Collegats per exemple.
     Aquesta zona es troba dins el Parc Natural de la Serra de Guara, serem curosos , com sempre, o encara més!

    8 comentaris:

    1. Enhorabona Jaume i companyia. El lloc és supertranquil, quan i vam anar no havia ningú.

      ResponElimina
    2. Gràcies Mingo ! ara hi ha mes gent però continua sent tranquil. Una zona curiosa que val la pena visitar.

      ResponElimina
    3. Collons Jaume, si que heu de marxar lluny per escalar una mica... No coneixia la zona i sembla ben interessant, el lloc. Sembla un conglomerat molàssic com el de Busa, però pel que dius, de millor qualitat, no? Potser més com Canalda...

      ResponElimina
    4. Felicitats !! Un lloc molt bonic. Has vist el Huevo de Sant Cosme. Una agulla que val molt la pena escalar-la.

      ResponElimina
    5. Hola Joan, Conglomerat Molàssic dius? com el de La Mola ? ha ha ha fora bromes és molt sòlid, sí. És lluny però fa de bon fer gràcies a l'autovia fins ben aprop.
      Manel i Ita, sí que el vaig veure, i fotografiar...aquí hi vas anar amb el Jepet oi? doncs sí que m'agradaria escalar-lo, a veure si m'hi acompanyes Manel.

      ResponElimina
    6. Gràcies Xavi, la zona dóna molt de si, hi tornarem.

      ResponElimina
    7. Hello Everybody,
      My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

      ResponElimina