dissabte, 25 de febrer del 2023

La Trompa de l'Elefant per la Boy-Roca-Gancedo, una línia per gaudir! Sant Benet. Montserrat. 22-10-2022.

No cal gaire imaginació per posar-li el nom de Trompa de l'Elefant !

  L'escalada de la Trompa de l'Elefant a Sant Benet per qualsevulla de les seves línies és un repte i un gaudi alhora, tan sols veure la trompa entren ganes de pujar-la.   Avui després d'un altre intent frustrat per la pluja anem a la via Boy-Roca-Gancedo;  jo la darrera vegada que la vaig pujar farà uns deu anys i en vaig quedar molt satisfet.   Avui amb el Josep Maria i el Manel hi anem amb el propòsit d'entrenar el Manel de cara a l'ascensió de la Punsola al Cavall, una gran il.lusió per a ell.

Aproximació:

Del Monestir de Montserrat anem a buscar les escales dels pobres, passem pel pas dels Francesos cap a l'ermita de Santa Anna, allà girem a la dreta per pujar cap a l'ermita/refugi de Sant Benet, abans d'arribar al refugi travessem una porta de ferro que ens entra a la Vall de la Trompa, Mòmia i Momieta.   Poc després trobem el camí que puja de Trinitats.  continuem pujant, deixem enrrera la base de la Trumfa, a l'esquerra en un pany de paret hi ha força vies d'esportiva. Travessem un torrent a la dreta com si anèssim a La Mòmia, aquí ja veïem tota l'esplendor de la Trompa, podem començar aquí l'escalada o com vam fer nosaltres una mica mes amunt remuntant la canal cap a l'esquerra finsa trobar un mur on podem començar.

També podem fer l'aproximació per la Canal del Pou del Gat, així ens estalviem la gentada del Monestir, aparquem passat el rebolt en una zona d'esbarjo am taules  ( cal anar d'hora si no el trobareu ple)  Una vegada aparcats anem per la carretera en direcció Santa Cecília fins un altre rebolt del que surt el camí dels degotalls i de la canal del Pou de Gat.  Canal prou dreta i directa que al capdamunt seguirem direcció Monestir fins a Sant Benet.

S'intueix pel pas de cordades tota la línia de la via.

Preparant-nos a peu de via i aspecte del que ens espera.


Ja a peu de via comencem el primer llarg, aquest ho és molt sobretot si comencem a baix de tot.   Des d'on ho fem nosaltres hem de superar un muret vertical amb bona presa i possibilitats de posar alguna cosa;  una vegada sortim del mur ja entrem a la gran placa des de la que ja veïem el nostre objectiu.  Aquí l'escalada és senzilla i permet progressar amb calma tot cercant algun forat per a Tricam's o algun Àlien.  Algun bonmerlet també podrem posar.  Cal saber a on has d'anar ja que la placa és tan ampla que sovint no saps cap on anar.   El tram abans d'entrar a la primera reunió és vertical i just a l'inici trobarem la única expansió.   L'escalada canvia completament i ara cal escalar entre còdols verticals fins a la reunió.  Aquesta és penjada i gens còmoda.

Primer mur abans d'entrar a la gran placa.

Primera reunió.

Els companys traïent el cap després de superar el mur inicial i arribant a la reunió.


La segona tirada tot i ser graduada com a un "senzill" IV+ és la clau de la via, cal saber navegar per trobar les bones i cantelludes preses en un entorn cada cop mes vertical i airós, no la menyspreu.   Es surt de la primera reunió cap a la dreta a buscar l'esperó, trobarem dues expansions en els trams mes verticals i amb imaginació podrem posar alguna cosa més.  Hi ha dos merlets ben macos abans d'entrar a la segona reunió, per exemple.
La segona tirada va per l'evident esperó de la dreta.

Escalada de saber navegar.

Segona reunió, en un còmode nínxol.

Recuperant la segona tirada i entrant a la reunió.




Imponent pilastra del tercer llarg.

Anem a buscar la balmeta on hi trobarem un bon pitó.


El tercer llarg és l'estrella de la via, un pilar dret i airós que ens farà gaudir la verticalitat.  Obert en artificial es pot forçar molt en lliure o en A-0 i si no volem castigar els braços podrem progressar amb estreps, tot i que cal escalar entre assegurances.  Vaig trobar que les preses claus comencen a relliscar.
Gaudint la vertical !




El pitó inicial del tercer llarg.

Recuperant el tercer llarg amb la Mòmia vigilant-nos.


        De la tercera reunió continuem per terreny amable que va fent ressalts i permet assegurar amb merlets en trams on les poques expansions ens ho fan aconsellable.  El quart i cinquè llargs els fem en un, gaudint de valent el company que l'encapçala ja que aquí la roca és extraordinària.
Arribant al cim de la Trompa i fotocim gràcies a uns companys.


Del cim fem un curt ràpel fins la bretxa que uneix la Trompa amb l'Elefant, d'aquí una xemeneïa que baixem en ramonage i ja per corriol anirem a buscar el camí per tornar, quan puguem baixarem per una canal arbrada a l'esquerra que ens portarà a l'explanada de Sant Salvador i d'allà al Refugi de Sant Benet.

Nosaltres vam continuar cap a la dreta per corriols que ens dur al camí de Sant Jeroni i d'allà per l'ermita de Santa Anna baixem al Monestir.

Ressenya dels autors de la restauració de la via Anna Xicota i Pere Tutusaus.

Via molt recomanable, oberta l'any 1959 per Josep Lópex ( Boy), M. Roca i L. Gancedo l'any 1959 i reequipada per Anna Xicota i Pere Tutusaus el juny de 2008 gràcies a una ajuda de la FEEC, molt bona feina gràcies.

Tot i semblar una via senzilla, no ho és, cal assumir l'escalda de IV grau/Vè amb poques assegurances, saber autoprotegir-se i no menystenir-ne la dificultat malgrat el grau amable i els parabolts....us farà falta bagues per merlets, un joc d'Àliens i algun camalot mitjà i unes 14 cintes expres.

Que la gaudiu.

dilluns, 20 de febrer del 2023

Rumba Catalana a Les Roques d'Aguilar. Les Arenes. 30-09-2022.

La Cinglera de Castelló o Roques d'Aguilar a Les Arenes.

                     A Roques d'Aguilar la majoria de vies són de l'amic Jordi Homet, almenys les actuals, anteriorment se n'havien obert unes qüantes a càrrec de Joan Paré i Josep Sanz de Sabadell: La Bruixa, la Ruta de La Seda i la Bonati. Josep Argemí i Joan Carles Saball també hi van deixar la seva petja amb Escola Mireïa i La Campana i fins i tot els germans Masó, Òscar i Albert acompanyats pel seu pare Ernest hi van obrir una línia molt ben trobada amb el mínim d'expansions: El diedre de Mitjanit.   La resta de vies actuals són gairebé totes del Jordi, amb algunes col.laboracions d'amics com l'Anselm Camarasa, el Guille i jo mateix.

La Rumba Catalana és la única via "infiltrada" dins aquest grup, oberta per sota per Andreu Carreras i Sílvia Llunell l'11 de juny de 2022, en una jornada, amb el que us trobareu una via sense "netejar".   Equipada amb alguns parabolts es pot acompletar l'equipament en alguns punts si ens cal.  

Comença al costat de la via Aresta de La Sardana.

APROXIMACIÓ

Per arribar a aquesta escola caldrà agafar la Carretera de Sabadell a Sant Llorenç Savall B-124, passat el punt Km 12 en una recta, heu de girar a la dreta per entrar a l'àrea d'esbarjo de Les Arenes. Cal continuar a l'esquerra i travessar un pontet, aleshores a la dreta una gran explanada que és el nostre APARCAMENT. Cal Sí o Sí deixar el cotxe aquí si no volem tenir problemes amb els veins de Les Arenes.
Una pista encimentada i mes endavant asfaltada ens puja a l'entrada del veïnat;  quan trobem la primera casa, a la dreta, agafarem un camí que puija a la dreta primer ample i que s'anirà tancant. A mitja pujada trobem una gran fita, és per anar a la via Aresta de la Sardana,   El peu de via és comú, el primer parabolt és de la via Aresta de La Sartdana, nosaltres anem per l'esquerra.

Primera reunió i recuperant el primer llarg.


La primera tirada comença pel mateix muret de la via veïna anant completament a l'esquerra, caminarem passat el muret anant a buscar un relleix on trobarem el primer bolt que ens indica el camí, per grimpada brura i senzilla arribarem a la primera reunió, cura amb l'entrada per la molta terra que hi trobarem.
Inici del segon llarg.


La segona tirada és mes agraïda, caminem fins al muret del davant , per l'esquerra del mateix ens anem enfilant, trobant alguns passos macos ben protegits.  La progressió es tranquila anant en cura de les preses ja que la via és jove i no es va sanejar, tanmateix la dificultat és baixa i no ens cal afegir cap protecció.


L'únic pas on t'ho has de mirar...

Tercera reunió i recuperant la línia.


El tercer llarg segueix amb la mateixa tònica, assegurada on apreta una mica i roca a controlar, amb un pas un pel expo només sortir de la reunió, on es nota que va ser oberta per baix.  Superat aquest tram ja afluixa fins la reunió cimera.

Podem baixar rapelant fins a la primera reunió amb dos seixantes i continuar escalant altres vies veïnes, o si ja en tenim prou baixar caminant pel corriol carener que ens deixa prop de l'aparcament.

De material, el joc d'Àliens i Camalots fins al 2 segons els autors, a nosaltres no ens va caldre.   

Una via que agafa l'unic pany lliure entre l'Aresta de la Sardana i La Ratpenat i Escola Mireïa i que com l'Aresta de la Sardana té tres tirades, màxim recorregut de la zona.   Amb una filosofia molt diferent a totes les del voltant, on s'ha anat a buscar els panys de roca millors i equipades amb caire esportiu, aquesta és més aventurera i senzilla, recomanable per començar a conèixer la zona.

Ressenya dels autors i panoràmica que trobareu a
  • Santllors.com


  •  

    dimecres, 15 de febrer del 2023

    Via GESAM a la Trona del Drac. Escalada de proximitat amb pedigrí. Sant Llorenç del Munt, La Mola. 29-09-2022.

    La Mola des de la Carena del Pagés, al davant la Trona del Drac.


           Una tarda de setembre quedem amb el Jordi per anar a fer la via GESAM a la Trona del Drac;  aquesta via, el tram superior, servia per a fer pràctiques d'artificial als cursets que organitzaven els centes de Terrassa i Sabadell....actualment ja gairebé no es repetia per com n'estava d'envellit el material de progressió.   L'amic Jordi Ceballos ajudat per en Jordi Cuevas en van fer la restauració, retirant els anclatges mes deteriorats, deixant-ne uns quants per a record i com a testimoni de l'equipament de la zona en els seus inicis.

            Amb la feina feta em convida a repetir la via i així "inaugurar" la restauració.


    Aproximació:

    Per arribar a la via haurem d'enfilar-nos fins al coll del Morral o Cova del Drac;  per això arribarem a Matadepera i d'allà per la Urbanització Cavall Bernat farem cap al carrer Granera, en un revolt a l'esquerra aparcarem, ja veurem una fita del Parc.  cal anar pujant, arribarem al sector d'escalada de la Canal de les Bruixes, el superarem per anar a buscar la pista que puja a Can Pobla, la travessarem i recularem uns metres per entrar al camí que puja a buscar la canal de Coma l'Abella;    aquest camí primer puja i planeja fins a baixar una mica entroncant aleshores amb el camí que ve de Can Robert.  Resseguim el vessant oest de La Mola fins arribar als peus de la Cova del Drac després d'una constant pujada.  Ja a la Cova farem camí com si anèssim a La Mola per de seguida enfilar recta amunt per uns ressalts que grimparem, superat el segon ja veiem, a l'esquerra, la Trona, molt catacterística pel parell de blocs que la coronen.   Amb cura anem a buscar el peu de via entre boixos.   Cal dir que comencem a la segona tirada, originalment es va obrir el sostre (1962) i la part inferior va ser oberta per Enric Renom i Francesc Alavedra    ( Papell) l'any 1969.  Aquesta tirada és pràcticament neta i avui preferim deixar-la per a quan l'hàgim investigat mes.

    Detall de la Trona del Drac. Foto Jordi Ceballos.

    Primera tirada, prou compromesa en els seus primers metres fins a l'únic pitó.

    La nostra primera tirada va a buscar la pilastra, primer per un terreny trencat i ajagut per de seguida entrar en un mur vertical amb prou bona presa per ser la roca que tenim...amb cura anem guanyant les petites preses que ens permeten  arribar al pitó de la via, el xapem, també aprofitem un excel.lent i cuadrat merlet per encintar-lo, tot i que no és difícil, fins a no xapar el clau no baixa la tensió, som prou amunt.
    Arribant a la Savina que aprofitarem per llaçar.


    Ens enfilem sobre el merlet i ja assolim la gran Savina de l'esquerra, la llacem per continuar pujant decantant-nos ala dreta per una vira ascendent que ens deixa en un muret curt per entrar al replà on farem reunió.

    El Pitó del primer llarg.

    Primera reunió, optativa, en una Alzina, ben còmoda.

    Superant en artificial els dos bonys somitals. Fotos Jordi Ceballos)



    Del replà on hem fet reunió en una ferma Alzina, reunió optativa per cert, es pot continuar si es vol per la curta segona tirada directament.   Nosaltres preferim  partir -nos la via.   Caminant s'arriba al mur vertical que superarem amb tècnica d'artificial;   compte al xapar la primera cinta ja que ens aboquem al buit!
    Amb la restauració s'han eliminat algunes burinades deixant algun bolt mes espaïat donada la major resistència d'aquestos respecte a l'equipament original.  S'ha deixat algun rebló original de mostra en el traçat com a record històric.
    Restaurat amb molt d'encert amb bolts KopdeGas de plaqueta petita.


    L'artificial doncs ha quedat com un A1/A2 d'expansió ben interessant i que es fa curt.   La sortida al cim es fa en lliure.
    Equipament original que s'ha deixat com a record històric.

    Sortint del darrer desplom abans del replà cimer.

    Des del cim de la Trona del Drac la sugerent canal de Santa Agnès.

    Ressenya i localització que podeu trobar a
  • Santllors.com


  •  Una via històrica en un monòlit característic, eclipsat potser per l'ostentós Morral del Drac.  Molt recomanable si assumiu l'exposició de la primera tirada.

    Amb 8 cintes expres i dues cintes savineres fareu, ah! i un o dos estreps pel tram final.  El descens desgrimpant la via normal fins a la feixa on hem fet la primera reunió;  la resseguirem direcció ponent fina a trobar la canal del Boix de la que podem baixar altre cop al Coll de la Cova del Drac o acabar de pujar a La Mola.
    Per a romantics de Sant Llorenç.  
    Podeu aprofitar la caminada per a fer-ne alguna altra al Morral del Drac.
    Agrair als Jordi's la seva
  • feina